Tribal

Održavanje tetovaža

Tetoviranje je samo pola obavljenog posla. Druga polovina je lečenje, tj. briga koja se mora posvetiti tetovaži u prvim danima nakon tetoviranja. Mogući ožiljci, slaba postojanost boja, infekcije, bledenje, itd… mogu biti posledice nepravilnog lečenja, odnosno zaceljivanja tetovaže. Zato je pravilno zaceljivanje tetovaže jako bitno kako bi se ceo proces priveo kraju.

Nakon tetoviranja, koža sa tetovažom se zaštititi zaštitnom folijom . Zaštitnu foliju, ne smete držati preko tetovaže duže od tri sata. Folija onemogućava disanje kože, pa znoj koji se stvara ispod folije može izbaciti boju iz kože. Nakon skidanja zaštitne folije tetovažu treba isprati mlakom vodom. Tetovaža u prvim satima nakon tetoviranja može izbaciti malo boje i sukrvice.

Reptile tattoo

Ako se folija zalepila za tetovažu ne trzajte je sa kože, jer možete s njom povući i boju s tetovaže. Pokvasite foliju mlakom vodom i folija će se odlepiti.

Operite tetovažu NEŽNO malom količinom sapuna (najbolje nekim tečnim antibakterijskim, npr: "TEN-SAN sa antibakterijskim dejstvom"), i mlakom vodom (ovo uradite rukom – NE tuširajte tetovažu direktno) i obavezno (NE TRLJATI!) peškirom

Ne stavljajte foliju ponovo preko tetovaže.

Ne stavljajte alkohol na tetovažu. Ne mažite je vazelinom ili nekom drugom kremom. ČISTIM prstom namažite vrlo tanak sloj kreme ("PANTENOL"– što tanje to bolje). Tetovažu počnite mazati najmanje 3 – 4 puta dnevno u sledećih 7 – 10 dana. Kremu nanesite u tankom sloju na tetovažu.

Perite tetovažu jednom-dva puta dnevno, brišite je pažljivo i mažite kremom (uvek tanko); tetovaža se ne sme osušiti. Odgovarajuća krema daje potrebnu vlažnost tetovaži i pospešuje regeneraciju kože. Osim toga sprečava infekcije i stvaranje krasta koje, kada bi spale, povukle bi sa sobom i boju s tetovaže, pa bi se u tom slučaju tetovaža morala naknadno popravljati.

2 do 3 dana nakon tetoviranja, gornji sloj kože će početi da se ljušti. To je normalno jer se skida stari, oštećeni sloj kože a nastaje novi.

Posle 3-4 dana pojaviće vam se male neravnine na slici – NE DIRAJTE IH I NE GREBITE IH! (kada se pojave ove neravnine koristite kremu koje ubrzavaju epitelizaciju – najbolje su: "PANTENOL" ili "PAVLOGAL" i to samo toliko da održite tetovažu vlažnom).

Za otprilike 7 do 10 dana, kad u potpunosti nastane novi sloj kože, proces zarastanja je završen. Tada treba prestati sa mazanjem tetovaže.

Ukoliko je nakon zarastanja koža na tetovaži suva, možete tetovažu povremeno namazati s hidratantnom kremom u tankom sloju 1 do 2 puta dnevno kako bi joj pružili potrebnu vlažnost.

Posle dve nedelje, vaša tetovaža je sačuvana, a tokom ovog perioda:

- Ne izlažite se suncu

- Ne plivajte i ne držite tetovirano mesto dugo u vodi

- Nosite čistu i široku odeću (najbolje pamučnu – izbegavajte vunu i sintetiku)

- Ne dajte da vam drugi dodiruju tetovažu, mogu je inficirati

- Posle ovog perioda tetovažu mazati hidrantnom kremom jednom dnevno

- Kasnije, za vreme sunčanja, koristiti kremu sa najvećim zaštitnim faktorom